Home » Wat doen met de verzekering bij verkoop van de bestelauto?

Wat doen met de verzekering bij verkoop van de bestelauto?

Het verkopen van een bestelauto is meer dan alleen het overhandigen van de sleutels en het ontvangen van betaling. Het omvat ook administratieve verantwoordelijkheden, waarvan het afhandelen van de verzekering een belangrijk aspect is. Een bestelauto, net zoals elke andere auto, moet verzekerd zijn zolang het op uw naam staat. Maar wat moet u precies doen met de verzekering als u uw bestelauto verkoopt? En heeft u vrijwaring nodig als u de verzekering stop wilt zetten? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.

Aandachtspunten bij de verkoop van de bestelauto

Het is van belang dat u aandacht besteedt aan de volgende punten:

  1. Vrijwaringsbewijs
  2. Verzekering opzeggen
  3. Eventueel nieuwe verzekering afsluiten
  4. Houd relevante informatie bij de hand
  5. Verzekering van de nieuwe eigenaar

Vrijwaringbewijs

Heeft u vrijwaring nodig om de verzekering stop te zetten? Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat het kenteken van de bestelauto wordt overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. Zodra dit is gedaan ontvangt u een vrijwaringbewijs. Dit document is cruciaal omdat het aantoont dat u niet langer de eigenaar en dus ook niet langer aansprakelijk bent voor de bestelauto. Met dit bewijs in handen kunt u de volgende stappen nemen met betrekking tot de verzekering.

Verzekering opzeggen

Nadat u het vrijwaringbewijs heeft ontvangen, is het tijd om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij. Informeer hen over de verkoop van de bestelauto en overleg over het opzeggen van de verzekering. In veel gevallen kan de verzekering per direct worden beëindigd, en heeft u mogelijk recht op restitutie van de te veel betaalde premie. Dit is geheel afhankelijk van de looptijd en de voorwaarden van de polis.

Een nieuwe verzekering (indien nodig)

Als u een nieuwe bestelauto (of een andere auto) koopt ter vervanging van de verkochte, is het wellicht mogelijk om de huidige verzekering over te zetten naar het nieuwe voertuig. Dit kan een eenvoudige en naadloze overgang zijn, vooral als u tevreden bent met de huidige verzekeringsmaatschappij en de geboden dekking. In sommige gevallen kan dit ook financieel voordelig zijn, afhankelijk van de voorwaarden van de bestaande polis.

Relevante informatie

Voordat u contact opneemt met de verzekeringsmaatschappij, zorg ervoor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt. Bij deze informatie kunt u denken aan het vrijwaringbewijs en details van de huidige polis. Indien nodig heeft u ook details nodig van de nieuwe bestelauto die u wilt verzekeren.

Verzekering van de nieuwe eigenaar

Hoewel het uw verantwoordelijkheid is om de verzekering voor de verkochte bestelauto op te zeggen, moet de koper een eigen verzekering afsluiten voordat hij de bestelauto daadwerkelijk gaat gebruiken. Het is belangrijk om dit duidelijk te communiceren met de koper om mogelijke complicaties of aansprakelijkheidskwesties in de toekomst te voorkomen.

Meer weten over de verzekering bij verkoop?

Gaat u uw bestelauto verkopen aan een opkoper zoals Koopmijnbus en heeft u informatie nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. We horen graag hoe we u verder kunnen helpen.

Gratis kenteken check