Home » Hoeveel bar moeten de banden van mijn bedrijfsbus zijn?

Hoeveel bar moeten de banden van mijn bedrijfsbus zijn?

Als bedrijfseigenaar, transporteur of gewoon een regelmatige gebruiker van een bedrijfsbus, is het van cruciaal belang om de voertuig in topconditie te houden. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van groot belang is voor zowel de veiligheid als de efficiëntie, is de bandenspanning. De vraag die dan ook vaak gesteld wordt is: “Hoeveel bar hoort er in de banden van mijn bedrijfsbus?” In dit blogartikel duiken we dieper in deze vraag.

Wat is ‘Bar’ en waarom is het belangrijk?

‘Bar’ is een eenheid van druk. In de context van voertuigen verwijst het specifiek naar de luchtdruk in de banden. Een correcte bandenspanning is essentieel voor:

  • Veiligheid: De juiste spanning zorgt voor optimale grip op de weg, wat cruciaal is bij remmen en bochten.
  • Levensduur van de band: Onder- of over-inflatie kan ongelijke slijtage veroorzaken, wat betekent dat je banden eerder vervangen moeten worden.
  • Brandstofefficiëntie: Rijden met de juiste bandenspanning kan het brandstofverbruik verminderen.
  • Rijcomfort: Een goede bandenspanning zorgt voor een soepelere rit.

Wat is de gemiddelde bandenspanning?

De gemiddelde bandenspanning voor voertuigen kan sterk variëren, afhankelijk van het type voertuig, het model, het merk, het gebruik en de specifieke band.

  • Personenauto’s: Voor de meeste personenauto’s ligt de aanbevolen bandenspanning meestal tussen de 2.0 en 2.5 bar.
  • SUV’s en grotere voertuigen: Deze voertuigen hebben vaak een iets hogere bandenspanning nodig, en de aanbevelingen liggen vaak tussen de 2.2 en 2.8 bar.
  • Bedrijfsbussen en lichte vrachtwagens: Deze voertuigen kunnen een bandenspanning hebben die varieert van 2.5 tot 3.5 bar, afhankelijk van hun lading en grootte.

Welke bandenspanning is de juiste voor een bedrijfsbus?

Het is lastig om te zeggen welke bandenspanning voor een bedrijfsbus de juiste is. De beste bandenspanning is namelijk niet alleen afhankelijk van het type bus, maar ook van de belading van de bus. Zo is de kans groot dat een volgeladen bus een hogere bandenspanning nodig heeft dan een bus die helemaal leeg is. Doorgaans ligt de juiste bandenspanning van de bestelbus tussen 2.5 en 3.5 bar, maar het is van groot belang om dit altijd goed te controleren. U vindt de aanbevolen bandenspanning terug in de handleiding van de bus of op de sticker die u vindt aan de binnenkant van het portier of het brandstofklepje.

Tips voor het controleren en aanpassen van de bandenspanning

Het regelmatig controleren en handhaven van de juiste bandenspanning is niet alleen belangrijk voor de veiligheid. Het helpt ook bij het verbeteren van de brandstofefficiëntie, het verlengen van de levensduur van de banden, en het zorgt voor betere rijprestaties. We geven een aantal tips voor het controleren en aanpassen van de bandenspanning:

  • Regelmatige checks: Het is een goed idee om minstens één keer per maand en voor lange ritten de bandenspanning te controleren.
  • Controleer bij koude banden: De metingen zijn het meest nauwkeurig als de banden koud zijn. Als u al gereden heeft raden we aan minstens een half uur te wachten voordat u de spanning controleert.
  • Gebruik een betrouwbare bandenspanningsmeter: Er zijn verschillende soorten op de markt, van digitale meters tot pen-achtige meters.
  • Vergee de reserveband niet: U heeft deze niet vaak nodig, maar het is toch belangrijk dat ook deze de juiste spanning heeft.

Meer weten over de juiste bandenspanning?

Wilt u meer weten over de juiste bandenspanning van uw bestelauto, of wilt u meer weten omdat u bijvoorbeeld uw bedrijfsauto aan Koopmijnbus wilt verkopen? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten, vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. Uiteraard is het ook mogelijk om te bellen naar 06-14921743 of meteen een geheel vrijblijvende en gratis kentekencheck te doen.

Gratis kenteken check