Hoe stelt u een verkoopcontract op voor uw bedrijfsbus?
Wanneer u ervoor kiest om uw bedrijfsbus te verkopen, is het verstandig om een verkoopcontract op te stellen. Een verkoopcontract kan naar onze mening niet missen in het proces, omdat dit contract misstanden voorkomt en verkoper en koper beschermt. Een verkoopcontract bestaat uit een aantal onderdelen en moet met zorg worden opgesteld. Wat is het belang van dit contract en hoe moet dit contract worden opgesteld? In dit blogartikel behandelen we welke onderdelen in het contract moeten staan.
Belang van een verkoopcontract
Een verkoopcontract is onmisbaar bij de verkoop van een bedrijfswagen omdat dit contract zorgt voor juridische duidelijkheid en zowel de verkoper als de koper beschermt. Het contract legt alle afspraken vast. Denk hierbij aan afspraken zoals de prijs, de staat van het voertuig en de betalingsvoorwaarden. Dit contract voorkomt discussies of misverstanden achteraf en maakt de verkoop rechtsgeldig. Zodoende kunnen beide partijen beroep doen op de vastgelegde afspraken. Dit is vooral belangrijk bij grotere transacties zoals de verkoop van een bedrijfsbus.
Maar waar moet een verkoopcontract precies uit bestaan?
1. Basisinformatie van koper en verkoper
Het contract begint met de basisgegevens van zowel de verkoper als de koper. Deze gegevens moeten duidelijk en volledig worden ingevuld om later mogelijke juridische complicaties te voorkomen. Vermeld in ieder geval:
- De volledige naam, adres en contactinformatie van beide partijen.
- Het KvK-nummer van de verkoper als het gaat om een zakelijke verkoop
- Identificatiegegevens van de koper, zoals een rijbewijs of paspoortnummer
2. Gedetailleerde beschrijving van de bedrijfsbus
De tweede stap is het omschrijven van de bedrijfsbus die verkocht wordt. Dit is belangrijk omdat de koper later geen beroep kan doen op verborgen gebreken, zolang deze in het contract zijn vermeld. We raden aan om voorafgaand aan de verkoop een technische keuring uit te laten voeren. Op deze manier kunnen discussies achteraf hopelijk voorkomen worden. Zorg ervoor dat alle relevante gegevens van het voertuig in het contract worden opgenomen, zoals:
- Merk, model en bouwjaar van de bus.
- Het kenteken en chassisnummer.
- De kilometerstand op het moment van de verkoop.
- Eventuele specifieke kenmerken of aanpassingen, zoals laadruimtes of apparatuur.
- De staat van de bus, inclusief gebreken of beschadigingen.
3. Koopprijs en betalingsvoorwaarden
In veel gevallen wil de koper onderhandelen over de prijs, tenzij u de bedrijfsbus verkoopt aan een Nederlandse opkoper. Leg deze onderhandelingen altijd schriftelijk vast om discussies te vermijden. Bepaal daarnaast of u garantie verleent op de bedrijfsbus en zet dit ook duidelijk in het contract. Zorg ervoor dat zowel het bedrag als de betalingsvoorwaarden duidelijk in het contract worden opgenomen. Denk hierbij aan de volgende gegevens:
- Het overeengekomen bedrag voor de bedrijfsbus.
- De manier waarop de betaling plaatsvindt, zoals via een bankoverschrijving of contante betaling.
- Eventuele aanbetalingen en het tijdstip van de definitieve betaling.
- Wat er gebeurt bij te late betalingen of als de koper de betaling niet kan voltooien
4. Afleveringsafspraken en -voorwaarden
Naast de financiële afspraken is het ook belangrijk om vast te leggen wanneer en waar de overdracht van de bedrijfsbus plaatsvindt. Neem de volgende punten mee in dit onderdeel van het contract:
- Datum en tijdstip van de overdracht.
- De locatie waar de overdracht plaatsvindt.
- Wat de staat van de bus is op het moment van de overdracht, inclusief brandstofniveau en eventuele accessoires.
- Welke documenten de koper ontvangt, zoals het kentekenbewijs, onderhoudsboekje en eventuele sleutels.
5. Ontbindende voorwaarden en rechtsgeldigheid
Het is verstandig om in het contract ook een aantal ontbindende voorwaarden op te nemen. Deze voorwaarden beschermen beide partijen als het zo loopt dat de verkoop niet volledig kan worden afgerond. Enkele veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld de volgende:
- Een voorbehoud van financiering: de koper mag de koop annuleren als hij geen financiering rond krijgt.
- Een aankoopkeuring: de koop is alleen definitief als de bus de technische keuring doorstaat.
- Een opzegtermijn: de koper kan binnen een bepaalde termijn de overeenkomst ontbinden zonder opgaaf van reden.
Ondertekend door beide partijen
Zorg ervoor dat het contract wordt ondertekend door zowel de koper als de verkoper. Een handtekening van beide partijen zorgt er namelijk voor dat het contract rechtsgeldig en bindend is. Vergeet niet om kopieën van het contract te maken voor beide partijen. Voor meer informatie over juridische aspecten en voorbeelden van verkoopcontracten kunt u de website van bijvoorbeeld de ANWB bekijken of contact opnemen met een specialist.
Meer weten over het verkopen van een bedrijfsauto?
Wilt u meer weten over hoe de verkoop van een bedrijfsauto zo optimaal mogelijk verloopt, of heeft u een bedrijfsauto of bestelwagen die u wilt verkopen? Daan van Koopmijnbus.nl is een officiële Nederlandse opkoper van bedrijfswagens van allerlei merken. Neem voor meer informatie gerust contact met hem op, of kom er achter wat uw bedrijfswagen nog waard is door de kentekencheck op de website van Koopmijnbus.nl in te vullen. Wanneer u uw bedrijfsauto verkoopt aan Daan, heeft u geen omkijken naar het contract. Daan zorgt ervoor dat het papierwerk volledig in orde is. Wat kan hij voor u betekenen?