Mijn auto is total loss, wat nu?
U staat er plotseling voor: uw bedrijfsauto is total loss verklaard. Dit is een situatie waar geen enkele ondernemer of zelfstandige op zit te wachten. U maakt immers dagelijks gebruik van uw auto voor uw werk, en ineens is dat niet meer mogelijk. Maar wat houdt ‘total loss’ precies in, en welke stappen kunt u nu het beste ondernemen? In deze blog geven wij u helder advies, zodat u goed voorbereid bent op wat er komen gaat.
Wat betekent ’total loss’ precies?
We beginnen bij het begin: wanneer wordt een auto total loss verklaard? Wanneer uw auto total loss wordt verklaard, betekent dit dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Er zijn twee soorten total loss: technisch en economisch. Bij technische total loss is de auto niet meer te repareren, bijvoorbeeld door ernstige schade aan het chassis. Bij economische total loss is reparatie nog wel mogelijk, maar zijn kosten van de reparatie hoger dan de dagwaarde van de auto. Dit betekent dat het economisch gezien niet verstandig is om de auto te laten repareren.
De eerste stap: Contact opnemen met uw verzekeraar
Het eerste wat u moet doen als uw auto total loss is verklaard, is contact opnemen met uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal de schade aan uw auto beoordelen en de dagwaarde van de auto vaststellen. Dit is het bedrag dat u zou krijgen als u uw auto zou verkopen op het moment dat de schade ontstond. Deze dagwaarde wordt vaak gebaseerd op de marktwaarde van vergelijkbare auto’s op dat moment. Vervolgens krijgt u een vergoeding op basis van deze waarde, min de restwaarde van de auto.
Wat gebeurt er met de restwaarde?
De restwaarde is de waarde van uw auto in beschadigde staat. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de uitkering van de verzekeraar. Uw verzekeraar kan u in contact brengen met een opkoper die de beschadigde auto van u wil overnemen voor de restwaarde. Als u hiermee akkoord gaat, wordt dit bedrag direct aan u uitgekeerd door de opkoper of verrekend met de uitkering van de verzekeraar.
Is reperatie toch een optie?
In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om de auto toch te laten repareren, zelfs als deze economisch total loss is verklaard. Dit kan het geval zijn als de auto een emotionele waarde voor u heeft, of als u denkt dat u de auto na reparatie nog lang kunt gebruiken. Houd er echter rekening mee dat de verzekeraar in zo’n geval alleen de dagwaarde van de auto uitkeert, minus de restwaarde. De overige reparatiekosten zult u zelf moeten betalen.
Wat zijn mogelijkheden na total loss?
Wanneer uw bedrijfsauto total loss is verklaard, is het belangrijk om snel een vervangende auto te regelen, zodat uw onderneming geen onnodige vertraging oploopt. U kunt de vergoeding van de verzekeraar gebruiken om een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen. Zorg ervoor dat u bij het kiezen van een nieuwe auto goed kijkt naar uw huidige en toekomstige zakelijke behoeften, zodat u een weloverwogen beslissing maakt. Denk ook na over de financiële gevolgen en kies een auto die past binnen uw budget.
De waarde van uw total loss auto achterhalen
Wilt u precies weten wat uw total loss auto nog waard is? Dit kunt u eenvoudig laten taxeren door een expert, of u kunt de restwaarde opvragen bij uw verzekeraar. Het is verstandig om verschillende offertes aan te vragen, zodat u een goed beeld krijgt van de werkelijke waarde. Deze waarde kan variëren afhankelijk van de staat van de auto, de markt op dat moment en de vraag naar onderdelen van uw auto.
Benieuwd naar de waarde van de auto?
Bent u benieuwd naar de waarde van de auto, ook al is hij total loss? Er zijn verschillende manieren waarop u de waarde van de bedrijfsauto kan achterhalen. Een van de manieren waarop u de waarde van een bedrijfswagen kunt achterhalen, is middels het gebruik van een kentekencheck. De kentekencheck van Koopmijnbus.nl werkt heel eenvoudig. Vul het kenteken in en beantwoord een aantal vragen over de bestelwagen. Vervolgens doet Daan van Koopmijnbus.nl zo snel mogelijk een bod op uw bedrijfsauto. Welke bedrijfsauto wilt u aan ons verkopen?