Home » Tips bij kopen van 2e hands bedrijfsauto, bedrijfsbus en bestelauto

Tips bij kopen van 2e hands bedrijfsauto, bedrijfsbus en bestelauto

Bent u van plan om een tweedehands bedrijfsvoertuig aan te schaffen? Of het nu gaat om de allereerste aankoop of een aanvulling op het bestaande wagenpark, het kopen van een tweedehands voertuig kan een spannende, maar ook cruciale stap zijn voor het bedrijf. Om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt en geen miskoop doet, hebben we hier 8 waardevolle tips samengesteld die u helpen bij dit proces.

1. Kies de juiste auto voor uw behoeften

Denk na over de specifieke eisen van het bedrijf. Welk type bedrijfsauto, bedrijfsbus of bestelauto heeft u nodig? Hoeveel kilometers zal het jaarlijks afleggen? Wat is uw budget? Deze overwegingen vormen de basis voor de zoektocht naar het perfecte bedrijfsvoertuig.

2. Maak altijd een proefrit

Voordat u een beslissing neemt, maak een grondige proefrit om de staat van het voertuig te beoordelen. Let op vreemde geluiden, remprestaties en de algemene werking van de bedrijfsauto, bedrijfsbus of bestelauto. Test het op verschillende soorten wegen om een volledig beeld te krijgen.

3. Vraag naar mankementen

Verkopers zijn verplicht om eventuele gebreken te melden, maar vraag hier toch expliciet naar. Overweeg ook een onafhankelijke aankoopkeuring om alle aspecten van het bedrijfsvoertuig te laten controleren.

4. Controleer de onderhoudshistorie en kilometerstand

Controleer de onderhoudshistorie en kilometerstand: Het onderhoudsboekje en de kilometerstand zijn belangrijke indicatoren voor de geschiedenis van het voertuig. Zorg ervoor dat deze gegevens kloppen en leg de kilometerstand vast in de koopovereenkomst.

5. Let op het gebruik van de auto

Een lage kilometerstand is niet altijd een garantie voor een goede staat. Onderzoek hoe de bedrijfsauto, bedrijfsbus of bestelauto in het verleden is gebruikt en of dit overeenkomt met uw verwachtingen.

6. Overweeg de waardevastheid

Sommige merken en modellen behouden hun waarde beter dan andere. Houd rekening met deze factor, vooral als u van plan bent het bedrijfsvoertuig later weer te verkopen.

7. Controleer de garantievoorwaarden

Zorg ervoor dat u begrijpt welke garantie wordt geboden en leg deze voorwaarden vast in de verkoopovereenkomst.

8. Onderhandel slim

Als u wilt onderhandelen over de prijs, doe dan grondig onderzoek om te weten wat een eerlijke prijs is, maar houd ook uw budget in gedachten.

9. Erkende aanbieder kiezen

Het kopen van een tweedehands bedrijfsauto, bedrijfsbus of bestelauto kan een investering in de groei van het bedrijf zijn. Door deze tips te volgen en een aankoop te doen bij erkende aanbieders zoals BOVAG-aangesloten autobedrijven of betrouwbare Nederlandse opkopers, kunt u met vertrouwen de juiste keuze maken. Zo staat binnenkort wellicht uw ideale bedrijfsvoertuig voor de deur, klaar om aan de slag te gaan. Veel succes met uw aankoop!

10. Anticipeer op toekomstige behoeften

Deze aankoopgids is bedoeld om u door het complexe proces van het kopen van een tweedehands bedrijfsvoertuig te loodsen. Een goed onderzoek vooraf kan veel toekomstige problemen voorkomen. Denk aan de mogelijkheid tot uitbreiding van uw bedrijf en de daarbij horende vervoersbehoeften. Zal de bedrijfsauto of bus in staat zijn om te voldoen aan de verwachte groei?

11. Controle op aanpassingen en modificaties

Daarnaast is het essentieel om het voertuig te controleren op eventuele aanpassingen of modificaties die door de vorige eigenaar zijn aangebracht. Deze kunnen zowel positief (waardeverhogend) als negatief (veiligheidsrisico’s) zijn voor uw bedrijf. Controleer of alle modificaties professioneel en volgens de regelgeving zijn uitgevoerd.

12. Comfort en ergonomie

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de zit- en laadcomfort. Als het voertuig veel wordt gebruikt door verschillende werknemers, is het belangrijk dat de cabine comfortabel en ergonomisch is. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de productiviteit te verhogen tijdens lange werkdagen.

13. Verkoopbaarheid van het voertuig

Denk ook aan de toekomstige verkoopbaarheid van het voertuig. Kies voor neutrale kleuren en modellen die breed inzetbaar zijn. Dit kan de herverkoopwaarde significant verhogen. Overweeg ook de impact van de bedrijfsauto op het imago van het bedrijf. Een goed onderhouden en representatieve bedrijfsauto of bus draagt bij aan een professionele uitstraling naar klanten toe.

14. Verzekeringsopties overwegen

Tenslotte, vergeet niet om de verzekeringsopties te overwegen. Bedrijfsvoertuigen vereisen andere verzekeringen dan persoonlijke voertuigen, en u wilt niet onderverzekerd zijn in het geval van een ongeval. Kijk naar de dekking die past bij het gebruik van het voertuig en de waarde ervan.

Met zorgvuldige overweging en het volgen van deze tips, kunt u ervoor zorgen dat de investering in een tweedehands bedrijfsvoertuig een slimme zet is die bijdraagt aan het succes van uw onderneming. Neem de tijd om de opties te evalueren en maak een weloverwogen keuze die de groei en efficiëntie van het bedrijf zal ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aankoop van een tweedehands voertuig, of wil u juist een bedrijfsauto verkopen en wilt u weten welke papieren u nodig hebt bij de verkoop? Of wilt u weten hoe u de beste foto’s maakt van uw wagen? Op onze website vindt u nog meer informatie.

Gratis kenteken check