Home » Waar kan ik de tenaamstellingscode en meldcode vinden?

Waar kan ik de tenaamstellingscode en meldcode vinden?

De tenaamstellingscode is een belangrijk onderdeel van het kentekenbewijs. Deze code heeft u voornamelijk nodig voor het schorsen, uitvoeren, inruilen, slopen of verkopen van het voertuig. Het is een veelvoorkomend scenario: u hebt de tenaamstellingscode of meldcode van het voertuig nodig, maar kunt ze nergens vinden. Geen zorgen, we hebben alle informatie die u nodig hebt om ze te vinden en wat te doen als u ze kwijt bent op een rijtje gezet.

Wat is een tenaamstellingscode?

De Tenaamstellingscode is een cruciaal onderdeel van het kentekenbewijs van het voertuig. Het bestaat uit 9 cijfers en is van vitaal belang bij bepaalde transacties met de auto, zoals verkoop, schorsing, sloop, inruil, of uitvoer. Het is belangrijk om te weten dat een papieren kentekenbewijs geen tenaamstellingscode bevat. De tenaamstellingscode is opgedeeld in twee delen: deel 1 bestaat uit 4 cijfers en deel 2 bestaat uit 5 cijfers.

Waarom is de tenaamstellingscode zo belangrijk?

De tenaamstellingscode is van cruciaal belang voor bepaalde procedures met de auto. Bijvoorbeeld, als u ue auto wilt verkopen, moet u het kenteken overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit vereist de Tenaamstellingscode als bewijs. Zonder deze code kunt u het kenteken niet overzetten naar de nieuwe eigenaar.

Ook in gevallen van diefstal of total loss is de tenaamstellingscode van groot belang. Als de auto total loss is door een ongeval of gestolen is, kan het nodig zijn om alle sleutels en het volledige kentekenbewijs (inclusief tenaamstellingscode) te overhandigen aan de verzekeraar, om zo de schadevergoeding te ontvangen.

Waar kan ik de tenaamstellingscode vinden?

De eerste 4 cijfers vindt u op het tenaamstellingsbewijs, dat lijkt op een soort kassabon. Heeft u de bedrijfswagen bij een autobedrijf tenaamgesteld? Dan heeft u van hetzelfde autobedrijf de tenaamstelling ontvangen. Heeft u een lease auto en is deze nog niet afbetaald, dan zult u deze eerst moeten aflossen. De Lease maatschappij is namelijk in het bezit van deze tenaamstellingscode. De laatste 5 cijfers staan op de brief die u van de RDW hebt ontvangen, samen met de kentekencard. Nu is de tenaamstellingscode compleet. Het is essentieel om deze code veilig te bewaren en gescheiden te houden van de kentekencard, omdat iedereen met deze gegevens uw auto kan overschrijven. We raden aan om de code thuis op een veilige plek te bewaren.

Wat is het verschilt tussen de tenaamstellingscode en meldcode?

De Tenaamstellingscode en de Meldcode worden soms door elkaar gehaald, maar ze hebben verschillende doelen en kenmerken:

  • Tenaamstellingscode: Bestaat uit 9 cijfers, vereist voor transacties zoals verkoop, schorsing, sloop, inruil, of uitvoer. U vindt de tenaamstellingscode op het tenaamstellingsbewijs en in een brief van de RDW.
  • Meldcode: Bestaat uit 4 cijfers en is alleen nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. U vindt de Meldcode op de kentekencard of onder de motorkap van de auto.

De tenaamstellingscode kwijt: wat te doen

Het kan gebeuren dat u de tenaamstellingscode kwijtraakt. In dat geval is het belangrijk om snel actie te ondernemen om problemen te voorkomen. Volg deze stappen om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen:

  1. Ga naar de website van de RDW.
  2. Klik op ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’.
  3. Log in met uw DigiD of eHerkenning.
  4. Betaal met iDEAL. De kosten voor het aanvragen van een nieuwe benaamstellingscode bedragen € 1,10 (2023).
  5. Download de nieuwe tenaamstellingscode via de link die u in de tweede mail van de RDW ontvangt. Zorg ervoor dat u deze code binnen 40 dagen downloadt, want daarna vervalt de link.
  6. Bewaar de nieuwe tenaamstellingscode zorgvuldig. De oude code is niet meer geldig, maar het kenteken blijft hetzelfde.

Meer weten over de tenaamstellingscode en meldcode?

Als u de meldcode kwijt bent, kunt u deze meestal terugvinden op de kentekencard, onder de motorkap van de auto, of aan de binnenkant van het portier. Als u de Meldcode nergens kunt vinden, neem dan contact op met de RDW of de autoverkoper voor assistentie.

Meer weten over de tenaamstellingscode en meldcode?

Wilt u meer weten over de tenaamstellingscode en meldcode van een voertuig? U vindt meer informatie terug op de website van Koopmijnbus of op de website van het RDW. Op onze website vindt u nog meer informatie over het verkopen van een bedrijfswagen, waaronder over de benodigde papieren en het maken van geschikte foto’s.

Gratis kenteken check