Home ┬╗ Welke papieren zijn nodig voor de verkoop van een auto?

Welke papieren zijn nodig voor de verkoop van een auto?

Het verkopen van een bedrijfsauto kan een spannende en soms complexe onderneming zijn. Of u nu uw oude wagen wilt vervangen of gewoon van een extra voertuig af wilt, er zijn enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden bij het voorbereiden van de verkoop. Een van de meest cruciale aspecten is het verzamelen van de juiste papieren en documentatie om de verkoop legaal en soepel te laten verlopen. In dit artikel bespreken we welke papieren u nodig heeft bij de verkoop van een auto in Nederland. Lees verder!

1. Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is het belangrijkste document dat u nodig hebt bij de verkoop van een auto. Het kentekenbewijs is onderverdeeld in drie delen:

  • Kentekenbewijs deel 1: op creditcardformaat
  • Tennaamstellingscode Het gedeelte dat vereist is voor het overdragen van het kenteken en dat u thuis dient te bewaren, is de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers bestaat. De eerste 4 cijfers krijgt u bij de aanschaf van een voertuig, en de resterende 5 cijfers ontvangt u samen met de kentekencard.
  • Kentekenbewijs deel 2:U krijgt dit onderdeel uitsluitend wanneer u een voertuig uitvoert. Het betreft het papieren kentekenbewijs deel II, waarop onder meer de naam en het adres van de persoon die het voertuig exporteert vermeld staan. Samen vormen de kentekencard en het papieren deel II het uitvoerkentekenbewijs.

2. Tenaamstellingsbewijs

Het tenaamstellingsbewijs is een ander belangrijk document dat u nodig heeft bij de verkoop van een auto. Dit document toont aan dat de auto op uw naam staat en is nodig om de auto over te dragen aan de nieuwe eigenaar. De koper heeft dit bewijs nodig om de auto op zijn of haar naam te zetten bij de RDW.

3. Overschrijvingsbewijs

Het overschrijvingsbewijs is een document dat wordt gebruikt om de eigendomsoverdracht van de auto bij de RDW te registreren. Als verkoper moet u dit document invullen en ondertekenen op het moment van de verkoop. De koper heeft dit bewijs nodig om de auto op zijn of haar naam te laten registreren.

4. Onderhoudsboekje

Een onderhoudsboekje is een handig document dat de volledige onderhoudsgeschiedenis van de auto bijhoudt. Dit kan nuttig zijn voor de koper om de staat van de auto te beoordelen en om te zien of de auto regelmatig is onderhouden. Het kan ook helpen om het vertrouwen van de koper te winnen en een betere verkoopprijs te krijgen.

5. APK-keuringsrapport

In Nederland is een geldige APK (Algemene Periodieke Keuring) verplicht voor alle auto’s die op de openbare weg worden gebruikt. Als verkoper moet u een geldig APK-keuringsrapport hebben dat laat zien dat de auto is goedgekeurd voor gebruik. Zorg ervoor dat de APK nog geldig is op het moment van de verkoop, anders kan de koper problemen ondervinden bij het registreren van de auto.

6. Onderhouds- en reparatiefacturen

Het tonen van onderhouds- en reparatiefacturen kan het vertrouwen van de koper vergroten. Het laat zien dat u de auto goed hebt onderhouden en eventuele problemen hebt laten repareren. Zorg ervoor dat u deze documenten bij de hand hebt om te laten zien aan geïnteresseerde kopers.

7. Geldig legitimatiebewijs

Zowel de verkoper als de koper moeten geldige legitimatiebewijzen bij zich hebben tijdens de verkoop. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Het is belangrijk om elkaars identiteit te controleren om fraude te voorkomen.

Meer weten?

Heeft u een vraag over de verkoop van een bedrijfswagen en de daarbij behorende papieren? Of wilt u uw bestelauto verkopen en bent u benieuwd naar wat hij nog oplevert? Bijvoorbeeld omdat hij schade heeft, niet meer door de APK komt, of al veel kilometers op de teller heeft. Neem gerust contact op voor het inwinnen van meer informatie of het laten uitvoeren van een gratis kentekencheck bij Koopmijnbus. We helpen u graag verder.

Gratis kenteken check