Home » Kunt u een bus verkopen zonder APK?

Kunt u een bus verkopen zonder APK?

Kunt u een bus verkopen zonder APK? De APK is een wettelijk verplichte keuring die ervoor zorgt dat voertuigen veilig en milieuvriendelijk blijven. Wanneer het voertuig niet door de APK is gekomen, mag het dus niet meer de weg op. Wat als u een bus wilt verkopen die momenteel geen geldige APK heeft? En is het überhaupt mogelijk om een bus zonder APK te verkopen? Dit is een vraag die velen zich afvragen. In dit blog leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat is een APK?

Als eerste geven we u even een opfrisser. De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een periodieke keuring die de technische staat van een voertuig zoals een personenauto of bedrijfswagen toetst. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of het bedrijfsvoertuig voldoet aan de minimale Nederlandse veiligheids- en milieueisen. Is het voertuig door de APK gekomen? Dan krijgt deze een geldige APK-keuring en mag het de weg op. De APK is met name bedoeld om de algemene veiligheid op de weg te bevorderen.

De frequentie van een APK-keuring is afhankelijk van het type brandstof waar de bus op rijdt en de leeftijd. Zo geldt er voor lichte bedrijfsvoertuigen op benzine dat ze de eerste APK na 4 jaar hebben en vervolgens elke 2 jaar. Is het ouder dan 30 jaar? Dan is er een jaarlijkse keuring. Bij zware bedrijfsvoertuigen is de eerste APK na 1 jaar en daarna jaarlijks. Als laatste geldt voor voertuigen op diesel dat de eerste APK na 1 jaar is en vervolgens elk jaar.

Is een bus zonder APK verkopen mogelijk?

Natuurlijk kan het voorkomen dat een voertuig, zoals uw bestelwagen, niet door de APK komt. Redenen hiervoor kunnen zijn dat het bedrijfsvoertuig schade heeft opgelopen tijdens een ongeval, er technische mankementen zijn of dat het zodanig gedateerd is, dat het een veiligheids- en milieurisico is. Op dat moment beschikt u over een bus die niet meer de weg op mag. U kunt ervoor kiezen om deze in uw garage of op uw wagenpark te laten staan, maar uw bestelwagen verkopen is ook een optie. Kunt u dan een bus verkopen zonder APK?

In Nederland is het mogelijk om een bus te verkopen zonder geldige APK-keuring. Er zijn een aantal zaken waar u goed op moet letten wanneer u uw bus zonder APK gaat verkopen:

  • Duidelijke communicatie: communiceer duidelijk dat het voertuig niet over een geldige APK beschikt om misverstanden te voorkomen
  • Eerlijkheid en transparantie: aanvullend op de duidelijke communicatie, is het van belang dat u eerlijk en transparant bent over de technische staat van de bus
  • Mogelijk lagere verkoopwaarde: ondanks dat u het voertuig verkoopt voor de onderdelen en hier een eerlijke prijs voor wilt ontvangen, kan geen geldige APK de verkoopwaarde beïnvloeden

Hoe verkoopt u een bus zonder APK?

Tot slot, hoe verkoopt u een bus zonder APK-keuring? Het verkopen van een bus zonder APK is eenvoudiger dan u denkt. Wij zijn Koopmijnbus, een Nederlandse opkoper van bussen zoals bestelwagens en bedrijfsauto’s met onze eigen landelijke ophaalservice. Meld uw bus vrijblijvend aan door het kentekennummer in te vullen op onze website. Vul het hierop volgende formulier zo volledig mogelijk in, eventueel met duidelijke foto’s van het bedrijfsvoertuig. Vervolgens doen wij een marktconform bod. Gaat u akkoord? Dan ontvangt u een RDW-vrijwaringsbewijs en uw geld wanneer wij de bus ophalen.

Biedt uw bus aan ons aan!

Is uw bedrijfswagen of bestelbus niet door de APK gekomen? Dan kunnen we het ons voorstellen dat u van het voertuig af wilt om een nieuwe aan te schaffen, zodat u uw werkzaamheden kunt blijven uitvoeren. Biedt uw bus gratis aan ons aan! Vanwege ons brede netwerk ontvangt u altijd een eerlijke prijs. Heeft u vragen over onze diensten? Dan kunt u gerust contact opnemen, ons team staat voor u klaar.

Gratis kenteken check