Home » De invloed van laadvermogen op de verkoopwaarde van uw bestelauto

De invloed van laadvermogen op de verkoopwaarde van uw bestelauto

Het laadvermogen van een bestelauto heeft grote invloed op de verkoopwaarde. Dit vermogen bepaalt namelijk in grote mate waar het voertuig geschikt voor is en welke ondernemers of bedrijven hier mee uit de voeten kunnen. Maar hoeveel invloed heeft het laadvermogen precies op de dagwaarde? En betekent meer laadvermogen altijd een verhoogde verkoopwaarde voor uw bestelauto? In dit blogartikel zetten we alle feiten op een rij.

Korte herhaling: wat is laadvermogen?

De definitie van laadvermogen is simpel: het laadvermogen is het maximale gewicht dat, in dit geval een bestelauto, mag dragen. Onder het laadvermogen vallen alle zaken die het voertuig kan meenemen. Denk hierbij aan passagiers, de lading, brandstof en vergelijkbare zaken. Het laadvermogen verschilt per bestelauto en kan zelfs verschillen per variant, uitvoering of inrichting van een specifiek model. Overschrijdt u onverhoopt het laadvermogen, dan brengt dit verschillende gevolgen met zich mee. Denk hierbij aan ernstige veiligheidsrisico’s, schade aan uw bedrijfsvoertuig, boetes en toegenomen brandstofverbruik.

Hoe achterhaal ik het laadvermogen van mijn bestelwagen?

Benieuwd naar het laadvermogen van uw bestelauto? Dit is terug te vinden op verschillende plekken:

Berekenen

Overigens vindt u hier niet altijd het maximale laadvermogen – in sommige gevallen staat slechts de ‘maximale massa’ aangegeven. Dan kunt u aan de hand van dit gegeven en het gewicht van de bestelwagen alsnog het laadvermogen berekenen. Dit doet u als volgt:

Maximaal laadvermogen = maximale massa bedrijfsauto – gewicht bedrijfsauto

Heeft u bijvoorbeeld een Opel Movano 2.3 uit 2014, dan ziet deze berekening er als volgt uit:

3500 kg – 1945 kg = 1550 kg aan laadvermogen

Waarom veel ondernemers en bedrijven laadvermogen belangrijk vinden

Het laadvermogen van de bedrijfsauto heeft direct invloed op de operationele capaciteit van een bedrijf of ondernemer. Ook hier is de achterliggende gedachte eenvoudig: hoe hoger het laadvermogen, hoe meer (zware) goederen of producten per rit vervoerd kunnen worden. Natuurlijk heeft niet elke ondernemer of elk bedrijf behoefte aan een bestelauto met extra veel capaciteit, maar voor diegene die dit wel hebben verhoogt het de efficiënte enorm.

De invloed op de dagwaarde en prijs

De laadcapaciteit van een bedrijfswagen kan op uiteenlopende manieren van invloed zijn op de dagwaarde, verkoopwaarde en prijs van uw bestelauto:

1. Meer vraag

Bedrijfsvoertuigen met een hoger laadvermogen zijn vaak zeer gewild in sectoren zoals de bouw en bezorging. Een bestelauto die in staat is om zware ladingen te vervoeren, kan daarom een hogere verkoopprijs opleveren, simpelweg omdat de vraag in de markt groter is.

2. Waardevast & levensduur

Modellen met een hoge laadcapaciteit raken minder snel overbelast en hebben zo een langere levensduur. Potentiële kopers zien deze voertuigen als een duurzame investering die tegen een stootje kan, wat ze aantrekkelijker maakt op de tweedehandsmarkt. Ook dit resulteert mogelijk in een verhoogde verkoopwaarde voor deze bestelauto’s.

Verzekerings- & onderhoudskosten

Een hoger laadvermogen is niet altijd positief. Zo kunnen voertuigen met een hoger vermogen hogere onderhoudskosten hebben en zijn ze vaak duurder om te verzekeren.

Onze tips voor een verhoogde verkoopwaarde van uw bestelauto

  • Regelmatig onderhoud is essentieel: een goed onderhoud bestelauto is altijd aantrekkelijker voor kopers – ongeacht het laadvermogen
  • Vergeet het onderhoudsboekje niet: zorg dat u een duidelijk overzicht heeft van al het onderhoud dat is gepleegd – in veel gevallen is dit zelfs verplicht
  • Aanpassingen zijn geld waard: bepaalde aanpassingen aan de laadruimte, zoals een laadvloer, schuiflade of houten betimmering, werken waardeverhogend
  • Verhelp mankementen: versleten of defecte onderdelen verminderen de verkoop- en dagwaarde van uw bestelauto significant – zorg er daarom voor dat dergelijke mankementen verholpen zijn vóór u de bedrijfswagen verkoopt

Overweegt u uw bestelauto te verkopen?

Koopmijnbus.nl is dé opkoper van bestelauto’s en bestelwagen. Verkoop uw bestelwagen aan ons voor een eerlijke prijs en ontvang direct uw geld. Meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot uw bedrijfswagen aan ons verkopen? Neem dan gerust contact op of vul ons aanmeldformulier in.

Gratis kenteken check