Home » Een stapsgewijze handleiding voor het correct afmelden van uw bedrijfsauto bij de RDW

Een stapsgewijze handleiding voor het correct afmelden van uw bedrijfsauto bij de RDW

Wanneer het tijd is om uw bedrijfsauto uit te schrijven bij de RDW, moet u een aantal stappen doorlopen. Een correcte RDW afmelding zorgt ervoor dat u aan alle wettelijke verplichtingen voldoet en mogelijke boetes vermijdt. Dit artikel is een stapsgewijze handleiding voor het correct afmelden van uw bedrijfsauto bij de RDW. Ook geven we praktische tips om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Lees verder.

Waarom een bedrijfsauto uitschrijven bij RDW?

Een auto moet worden uitgeschreven bij de RDW wanneer deze verkocht wordt, geëxporteerd wordt, gesloopt wordt, of definitief uit het verkeer wordt gehaald. Dit proces wordt ook wel de RDW afmeldprocedure genoemd. Het uitschrijven van een voertuig is nodig om te voorkomen dat de vorige eigenaar verantwoordelijk blijft voor voertuigbelasting, verzekeringspremies en eventuele verkeersboetes.

Daarnaast zorgt het uitschrijven ervoor dat de nieuwe eigenaar de auto op zijn naam kan registreren en op de juiste manier kan verzekeren tegen ongevallen, schade en diefstal. Oftewel, de RDW afmeldprocedure helpt bij het bijhouden van accurate voertuigregistraties en voorkomt juridische en financiële complicaties voor de voormalige eigenaar. Zorg ervoor dat u de afmelding correct en tijdig uitvoert om problemen te voorkomen.

Stap 1: Voorbereiding op de RDW afmelding

We beginnen bij het begin. Voordat u begint met de RDW afmeldprocedure voor uw bedrijfsauto, is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals het kentekenbewijs, het tenaamstellingsbewijs en uw identiteitsbewijs. Controleer ook of de auto aan alle voorwaarden voldoet om te worden afgemeld, zoals het ontbreken van openstaande boetes of belastingen.

Stap 2: kies de juiste afmeldmethode

Er zijn verschillende manieren om uw bedrijfsauto bij de RDW af te melden. U kunt dit online doen via de RDW-website, bij een RDW-erkend bedrijf of door langs te gaan bij een RDW-keuringsstation. De keuze voor de juiste methode hangt af van uw specifieke situatie en voorkeur. Online afmelden is vaak het snelst en meest efficiënt, terwijl een bezoek aan een keuringsstation handig kan zijn als u aanvullende vragen heeft.

Stap 3: Voer de RDW afmelding correct uit

TekstVoor een correcte RDW afmelding, volgt u nauwgezet de stappen op de gekozen methode. Als u de afmelding online doet, logt u in op de RDW-website met uw DigiD. Voer de gevraagde gegevens in, zoals het kenteken van uw bedrijfsauto en de reden van afmelding. Volg de aanwijzingen op het scherm om de afmelding te voltooien. Bij een RDW-erkend bedrijf of keuringsstation, overhandigt u de benodigde documenten en laat u de medewerker de afmelding uitvoeren.

Stap 4: controleer de afmelding

Na de afmelding ontvangt u een bevestiging van de RDW. Het is belangrijk om deze bevestiging goed te bewaren als bewijs dat uw bedrijfsauto correct is afgemeld. Controleer ook of de auto niet meer op uw naam staat geregistreerd en dat u geen voertuigbelasting meer hoeft te betalen. Dit kunt u eenvoudig controleren op de RDW-website of via uw belastingaangifte.

Stap 5: Verwijder de autoverzekering en houderschapsbelasting

Na de succesvolle afmelding van uw bedrijfsauto bij de RDW, moet u ook uw autoverzekering en houderschapsbelasting beëindigen. Neem contact op met uw verzekeraar om de polis te annuleren en informeer de Belastingdienst dat uw bedrijfsauto is uitgeschreven. Hiermee voorkomt u onnodige kosten en voldoet u volledig aan de regels.

Tips voor een soepele afmelding

We geven een paar extra tips voor een soepel proces:

  • Plan vooruit: zorg dat u ruim van tevoren alle benodigde documenten en informatie verzamelt.
  • Dubbele controle: Controleer altijd de afmelding en bewaar alle bevestigingen.
  • Verzekering en belasting: Vergeet niet om uw verzekeraar en de Belastingdienst op de hoogte te stellen van de afmelding.

Auto verkopen? Vul de kentekencheck in!

Wilt u uw auto verkopen? Vul de kentekencheck in, vervolgens ontvangt u zo snel mogelijk een geheel vrijblijvende offerte. Heeft u een vraag over de verkoop van uw bedrijfsauto, bijvoorbeeld omdat deze schade heeft? Neem gerust contact op door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, we nemen zo snel mogelijk contact op om u van meer informatie te voorzien over het verkopen van een Koopmijnbus. Uiteraard is het ook mogelijk om meteen contact op te nemen door te bellen of een WhatsApp bericht te sturen naar 06-14921743. We horen graag wat we voor u kunnen betekenen.

Gratis kenteken check