Home » Hoe bereken in wegenbelasting?

Hoe bereken in wegenbelasting?

Uw wegenbelasting berekenen, omdat u benieuwd bent hoeveel u moet betalen? Dan is het handig wanneer u dit zelf kunt doen. Echter is het goed om te weten dat verschillende factoren een rol spelen in de berekening. Voorbeelden van deze factoren zijn: het gewicht van uw voertuig, het type brandstof en de provincie waar u woonachtig bent. In dit artikel leggen we uit waarop de wegenbelasting wordt gebaseerd en hoe u deze zelf kunt berekenen op basis van uw kenteken. Lees gauw verder.

Waarvoor dient wegenbelasting?

Wegenbelasting staat ook wel bekend als de motorrijtuigenbelasting. Deze belasting is in het leven geroepen voor het gebruik van de openbare weg en wordt betaald door voertuigeigenaren. De opbrengsten van de belasting worden door de overheid gebruikt om onze wegen te onderhouden en verbeteren. Hierbij kunt u denken aan het asfalteren van het wegdek, de financiering van verkeersveiligheidsprojecten, maar ook het onderhoud van viaducten en tunnels, en tot slot de aanleg van nieuwe wegen.

De factoren die invloed hebben op de wegenbelasting

Zoals we net vertelden, hangt de berekening van de wegenbelasting af van meerdere factoren.

Het gewicht van het voertuig

Het werkelijke gewicht plus het laadvermogen van uw auto of bedrijfswagen speelt een belangrijke rol. Een algemene regel die hierbij geldt: hoe zwaarder het voertuig, des te hoger de motorrijtuigenbelasting. Dit is gebaseerd op het feit dat zwaardere voertuigen meer slijtage aan de weg veroorzaken.

Het type brandstof

Een andere belangrijke factor is de brandstofsoort die uw auto gebruikt. Voertuigen die rijden op benzine worden anders belast dan die rijden op diesel, LPG of elektriciteit. Over het algemeen betalen dieselrijders vanwege de hogere milieu-impact meer wegenbelasting dan bezitters van een benzineauto. Elektrische voertuigen genieten daarentegen van een lagere belasting als stimulans voor milieuvriendelijker vervoer.

De provincie waarin u woont

Tot slot wordt de wegenbelasting ook beïnvloed door de provincie waar u woont. Elke provincie in Nederland mag namelijk een eigen opcententarief heffen boven op de landelijke belasting. Dit tarief varieert per provincie en is een toeslag die wordt gebruikt voor provinciale uitgaven, waaronder het onderhoud van provinciale wegen.

Hoe kan ik de wegenbelasting berekenen met mijn kenteken?

Met behulp van uw voertuiggegevens kunt u uw wegenbelasting berekenen. Om de gegevens van uw voertuig op te vragen, gebruikt u de kentekencheck van het RDW. Vervolgens kunt u deze gegevens gebruiken tijdens het berekenen van de belasting. Dit doet u op de website van de Belastingdienst. Vul hier alle benodigde gegevens in in de vragenlijst, zodat de rekentool uw motorrijtuigenbelasting per tijdvak van 3 maanden kan berekenen.

De vragen die in deze tool aan bod komen, gaan onder andere of u in Nederland of het buitenland woont, voor wat voor soort motorrijtuig u een berekening wilt maken, in welke provincie u woont, wat de gewichtsklasse van het voertuig is en op welke brandstof het rijdt. Daarom is het van belang dat u van tevoren de benodigde gegevens opvraagt bij het RDW.

Tips om te besparen op wegenbelasting

Natuurlijk is het mogelijk om te besparen op deze belasting. We voorzien u van enkele tips:

  1. Overweeg een lichter voertuig: het kiezen van een lichter model kan op lange termijn financieel voordeliger zijn door de lagere belastingtarieven
  2. Kies een schoner voertuig: een elektrische auto zorgt ervoor dat u kunt besparen, maar ook draagt ook bij aan een schoner milieu
  3. Controleer op vrijstellingen: sommige voertuigen komen in aanmerking voor een vrijstelling van de wegenbelasting, zoals bij een oldtimer

Uw voertuig verkopen?

Uw personenauto, bedrijfswagen of bestelwagen verkopen omdat u wilt besparen op wegenbelasting? Vul uw kenteken in op de website van Koopmijnbus en meld uw voertuig aan!

Gratis kenteken check