Home » Wat is een grijs kenteken?

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is een term die vaak wordt gebruikt in de autohandel en heeft betrekking op bestelauto’s die geregistreerd zijn op naam van een bedrijf. Deze auto’s genieten van bepaalde fiscale voordelen, zoals vrijstelling van BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en een lager tarief voor de wegenbelasting. In dit artikel leggen we uit wat een grijs kenteken precies is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt. Ook bespreken we de voorwaarden waar zowel de auto als de ondernemer aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken.

De kenmerken van een grijs kenteken

Het grijs kenteken verwijst niet naar de kleur van de kentekenplaat, maar naar een voertuig dat door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf. Een grijs kenteken voertuig heeft kentekenplaten die beginnen met de letters B of V, wat verwijst naar de fiscale en juridische status van het voertuig als bedrijfsauto. De Belastingdienst onderscheidt vijf soorten bestelauto’s met specifieke eisen voor inrichting en afmetingen van de laadruimte en cabine om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een grijs kenteken

Om in aanmerking te komen voor wanneer u een grijs kenteken wilt verkrijgen, moeten zowel de auto als de ondernemer aan bepaalde voorwaarden voldoen. De ondernemer moet bijvoorbeeld beschikken over een geldig BTW-nummer en het voertuig moet hoofdzakelijk zakelijk worden gebruikt. Daarnaast zijn er specifieke eisen aan de auto zelf, zoals eisen aan de inrichting en afmetingen van de laadruimte en cabine. Indien aan al deze voorwaarden wordt voldaan, kan men profiteren van de fiscale voordelen van een grijs kenteken.

Fiscale voordelen van een grijs kenteken

Een van de grootste voordelen van een grijs kenteken is de vrijstelling van BPM bij de aanschaf van een bestelauto. Dit kan een flinke besparing opleveren, zeker als u een nieuwe bestelauto aanschaft. Daarnaast betaalt u als ondernemer minder wegenbelasting voor een bestelauto met een grijs kenteken. Zelfs voor dieselauto’s geldt een lager tarief, wat interessant kan zijn voor ondernemers en ZZP’ers.

Verkoop van een auto met grijs kenteken

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de verkoop van een grijs kenteken voertuig, zoals vervanging, schade of het niet langer nodig hebben van de auto. Bij de verkoop van een grijs kenteken auto aan een andere ondernemer binnen vijf jaar na aanschaf hoeft de kwijtgescholden BPM niet alsnog te worden betaald. Echter, als u de auto aan een particulier verkoopt, moet de BPM alsnog worden afgedragen. Bedrijven als Koopmijnbus zijn gespecialiseerd in het opkopen van auto’s met een grijs kenteken en bieden een eenvoudig verkoopproces in drie stappen: aanmelding, een vrijblijvend bod en afhandeling bij akkoord.

Grijs kenteken voor particulieren

Hoewel de fiscale voordelen van een grijs kenteken voornamelijk gericht zijn op ondernemers, kunnen ook particulieren enkele voordelen ervaren. Bij aankoop van een bestelbus door een particulier verandert het kenteken echter naar een normaal geel kenteken. Particulieren kunnen wel profiteren van een lager tarief voor de wegenbelasting en hoeven na vijf jaar geen rest-BPM meer te betalen bij aankoop van een auto vanaf vijf jaar oud.

Nadelen van een grijs kenteken

Ondanks de voordelen kleven er ook enkele nadelen aan een grijs kenteken. Zo zijn er beperkingen bij het rijden in het buitenland en kan het alsnog moeten betalen van BPM een financiële tegenvaller zijn als u binnen vijf jaar de onderneming beëindigt of de auto aan een particulier verkoopt. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of een grijs kenteken voor uw situatie de beste keuze is.In dit artikel hebben we uitgelegd wat een grijs kenteken is en welke voordelen het biedt voor ondernemers en ZZP’ers. Door te kiezen voor een auto met een grijs kenteken kunt u profiteren van fiscale voordelen zoals BPM-vrijstelling en een lager tarief voor de wegenbelasting. Echter, er zijn ook enkele nadelen en beperkingen verbonden aan het gebruik van een grijs kenteken.

Gratis kenteken check