Home » Wat heb je nodig voor een kenteken overschrijven?
Bedrijfsauto's

Wat heb je nodig voor een kenteken overschrijven?

Het overschrijven van een kenteken is een belangrijk proces dat plaatsvindt wanneer een voertuig van eigenaar wisselt. Het is een wettelijke verplichting en zorgt ervoor dat het voertuig officieel op de nieuwe eigenaar wordt geregistreerd. Maar wat heeft u nodig voor een kenteken overschrijven, en waar kunt u dat doen? En hoe werkt het proces precies? In dit artikel gaan we dieper in op deze en meer vragen.

Welke documenten heeft u nodig?

Er zijn een aantal documenten die u nodig heeft om een kenteken over te schrijven. Zonder deze documenten is het niet mogelijk om het proces te voltooien. Zorg dus dat u de volgende documenten bij de hand heeft:

  1. Kentekencard: Dit is een plastic kaart waarop de gegevens van het voertuig en de eigenaar staan. Het is de moderne vervanger van het oude papieren kentekenbewijs.
  2. Tenaamstellingscode: Wanneer u een voertuig koopt, ontvangt u van de verkoper een tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers en is nodig om het voertuig op uw naam te zetten.
  3. Geldig legitimatiebewijs: U heeft een geldig legitimatiebewijs nodig om u te kunnen identificeren. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn.

Waar kunt u een kenteken overschrijven?

Het overschrijven van een kenteken kan op verschillende plaatsen. U kunt dit doen bij een RDW-erkend bedrijf, zoals een autobedrijf of een postkantoor. Ook kunt u het online doen via de website van de RDW, als u beschikt over een DigiD.

Hoe werkt het proces?

Het proces van het overschrijven van een kenteken is vrij eenvoudig, maar het vereist wel aandacht voor detail. U neemt de bovengenoemde documenten mee naar het RDW-erkend bedrijf of u logt in op de website van de RDW. Daar vult u de gegevens in van de kentekencard en de tenaamstellingscode. Na het invullen van deze gegevens wordt het voertuig officieel op uw naam gezet.

Het is belangrijk om te weten dat het overschrijven van een kenteken alleen kan worden gedaan door de nieuwe eigenaar van het voertuig. Dit betekent dat u persoonlijk aanwezig moet zijn bij het overschrijven van het kenteken, of dat u de overschrijving online moet doen met uw eigen DigiD.

Belangrijke punten

Het is belangrijk om te weten dat u de tenaamstellingscode goed moet bewaren. Deze heeft u namelijk weer nodig als u het voertuig wilt verkopen, schorsen, inruilen of exporteren. Verliest u de code, dan kunt u een nieuwe aanvragen bij de RDW, maar hier zijn kosten aan verbonden.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er kosten verbonden zijn aan het overschrijven van een kenteken. Deze kosten betaalt u aan het RDW-erkend bedrijf of via de website van de RDW. De kosten voor het overschrijven van een kenteken kunnen variëren, dus het is een goed idee om dit van tevoren te controleren.

Als laatste is het belangrijk om te weten dat het overschrijven van een kenteken een wettelijke verplichting is. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot boetes en andere juridische problemen. Zorg er dus altijd voor dat u het kenteken overschrijft wanneer u een voertuig koopt of verkoopt.

Meer weten?

Het overschrijven van een kenteken is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk dat u de juiste documenten bij de hand heeft en de stappen correct volgt. Zo zorgt u ervoor dat het voertuig officieel en correct op uw naam wordt gezet. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie, we helpen u graag verder. U kunt contact opnemen door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met meer informatie. Of bel of stuur een WhatsApp bericht naar 06-14921743.

Gratis kenteken check