Home » Veranderingen in bijtelling voor elektrische en fossiele auto’s in 2024

Veranderingen in bijtelling voor elektrische en fossiele auto’s in 2024

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het interessant om te weten wat de gevolgen zijn voor de bijtelling van elektrische en fossiele auto’s in 2024. De Nederlandse overheid stimuleert de overstap naar elektrische voertuigen door middel van fiscale voordelen, zoals verlaagde bijtellingspercentages en vrijstellingen van bepaalde belastingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen in de bijtelling voor elektrische en fossiele auto’s in 2024, zodat u goed voorbereid bent op de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van autolease en bijtelling.

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2024

De overheid blijft in 2024 de aanschaf en het gebruik van elektrische auto’s stimuleren door middel van fiscale voordelen. Bijtelling voor elektrische auto’s in 2024 blijft ongewijzigd op 16% over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde, terwijl het percentage voor het deel boven deze grens 22% bedraagt. Daarnaast zijn elektrische auto’s in 2024 vrijgesteld van bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en wegenbelasting. Deze maatregelen zijn bedoeld om de aanschaf van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken voor zowel particulieren als zakelijke rijders, met als doel het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame mobiliteit.

Bijtelling van fossiele auto’s in 2024

Bijtelling van fossiele auto’s in 2024 -Voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, geldt in 2024 een bijtelling van 22% over de gehele fiscale waarde. Bijtelling van fossiele auto’s in 2024 is dus hoger dan die voor elektrische auto’s, wat de overstap naar elektrisch rijden extra aantrekkelijk maakt. De onbelaste reiskostenvergoeding wordt vanaf 1 januari 2024 verhoogd naar €0,23 per kilometer. Hoewel de bijtelling voor fossiele auto’s niet verandert, wordt het verschil tussen elektrische en fossiele auto’s wel groter dankzij de fiscale stimulering voor elektrische auto’s.

Berekenen van de netto bijtelling voor elektrische auto’s

Om de netto bijtelling voor een elektrische auto te berekenen, vermenigvuldigt u het bijtellingspercentage met de cataloguswaarde van de auto en past u vervolgens de relevante belastingschijf toe. Bijvoorbeeld, als u een elektrische auto heeft met een cataloguswaarde van €40.000, bedraagt de bijtelling 16% over de eerste €30.000 (€4.800) en 22% over de resterende €10.000 (€2.200). De totale bruto bijtelling bedraagt dan €7.000. Afhankelijk van uw inkomen en belastingschijf, berekent u vervolgens de netto bijtelling door de bruto bijtelling te vermenigvuldigen met het belastingtarief (bijvoorbeeld 37,1% of 49,5%).

Overstappen op elektrisch rijden: fiscale voordelen en duurzaamheid

De overheid stimuleert zakelijke rijders om over te stappen op elektrische auto’s door een verlaagd bijtellingspercentage aan te bieden. Elektrische auto’s zijn niet alleen beter voor het milieu vanwege hun lagere CO2-uitstoot, maar ze bieden ook fiscale voordelen, zoals de vrijstelling van bpm en wegenbelasting. Bovendien blijft de bijtelling voor elektrische auto’s in 2024 op 16% voor de eerste €30.000 van de cataloguswaarde, wat aanzienlijk lager is dan de 22% bijtelling voor fossiele auto’s. Het is dus zowel uit financieel als milieuoogpunt aantrekkelijk om over te stappen op een elektrische auto.

Aankoop van een tweedehands bedrijfsauto: tips en aandachtspunten

Bij de aanschaf van een tweedehands bedrijfsauto zijn er enkele belangrijke aspecten waar u op moet letten. Allereerst is het essentieel om de onderhoudshistorie en de kilometerstand van het voertuig te controleren. Dit geeft u een goed beeld van de geschiedenis van de auto en helpt u een weloverwogen keuze te maken. Tips voor het kopen van een tweedehands bedrijfsauto zijn onder andere het kiezen van erkende aanbieders, zoals BOVAG-aangesloten autobedrijven of betrouwbare Nederlandse opkopers, en het maken van een uitgebreide proefrit om de staat van het voertuig te beoordelen.

Verkoop van uw bedrijfsbus: snel en eenvoudig bij Koop mijn bus

Als u uw bedrijfsbus wilt verkopen, kunt u terecht bij Koop mijn bus, een officiële Nederlandse opkoper van bedrijfswagens. Zij bieden een eerlijke prijs voor bussen van allerlei merken, ongeacht de staat van het voertuig. Het verkoopproces is eenvoudig en gemakkelijk, waarbij u het kenteken van uw bus kunt invullen en een paar vragen kunt beantwoorden om een gratis bod te ontvangen. Na de aanmelding ontvangt u binnen enkele werkdagen een vrijblijvend bod op uw bus, waarbij u vijf dagen de tijd heeft om te beslissen of u akkoord gaat met het bod. Bij verkoop wordt het afgesproken bedrag direct overgemaakt op uw rekening en ontvangt u een RDW vrijwaringsbewijs.

Leasen van een bedrijfsvoertuig: kies een betrouwbare leasemaatschappij

Bij het leasen van een bedrijfsvoertuig is het belangrijk om een betrouwbare leasemaatschappij te kiezen die aansluit bij uw wensen en behoeften. ALD Automotive | LeasePlan is een wereldwijde speler op het gebied van duurzame mobiliteit en biedt full-service leasing, flexibele abonnementsdiensten, wagenparkbeheerdiensten en multi-mobiliteitsoplossingen. Zij kunnen u adviseren over de beste leaseopties voor uw situatie, rekening houdend met de bijtelling voor elektrische en fossiele auto’s in 2024 en andere fiscale voordelen. Zo kunt u met vertrouwen de juiste keuze maken voor het leasen van een bedrijfsvoertuig dat past bij uw persoonlijke en zakelijke behoeften.

Voorbereid zijn op de bijtelling in 2024

In 2024 zullen de bijtellingspercentages voor elektrische en fossiele auto’s verder uit elkaar liggen, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om te kiezen voor een elektrische auto. Door op de hoogte te zijn van de veranderingen in bijtelling en de fiscale voordelen die de overheid biedt, kunt u de beste keuze maken voor uw situatie. Of u nu kiest voor het kopen van een tweedehands bedrijfsauto, het verkopen van uw bedrijfsbus of het leasen van een bedrijfsvoertuig, het is essentieel om een betrouwbare partner te kiezen die u kan begeleiden en adviseren bij het maken van de juiste keuze.

Gratis kenteken check