Bij welke kilometerstand kan ik mijn bestelauto het bestverkopen?
Wanneer u een bestelauto heeft, komt er onvermijdelijk een moment dat u overweegt deze te verkopen. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij deze beslissing, zoals de conditie van de auto, marktwaarde, en uw eigen behoeften. Maar één van de meest gestelde vragen is: bij welke kilometerstand kan ik mijn bestelauto het beste verkopen?
1. Kilometerstand en waardevermindering
Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat auto’s, waaronder bestelauto’s, in waarde verminderen naarmate ze meer kilometers hebben afgelegd. Dit heet afschrijving. De grootste waardevermindering vindt plaats in de eerste jaren na aankoop, zelfs als de bestelauto nog niet veel kilometers heeft gemaakt. Echter, na deze eerste snelle daling wordt de waardevermindering meer beïnvloed door de kilometerstand en algemene conditie van de auto.
2. De magische grens van 100.000 kilometer
Veel mensen geloven dat er een ‘magische grens’ is bij 100.000 kilometers. Auto’s met minder dan 100.000 kilometers worden vaak gezien als in betere conditie en betrouwbaarder. Echter, moderne bestelauto’s zijn ontworpen om veel langer mee te gaan dan vroeger. Een bestelauto met goed onderhoud kan makkelijk 200.000 kilometers of meer halen zonder grote problemen. Desondanks kan de perceptie van 100.000 kilometers als een psychologische drempel dienen voor potentiële kopers. Dus als de auto in de buurt komt van deze grens, kan het een goed moment zijn om te overwegen te verkopen.
3. Onderhoud en reparaties
Naarmate een bestelauto meer kilometers maakt, wordt de kans groter dat bepaalde onderdelen vervangen of gerepareerd moeten worden. Denk aan de koppeling, uitlaatsysteem, remmen en de distributieriem. Rond bepaalde kilometerstanden zijn bepaalde onderhoudsbeurten of vervangingen gebruikelijk. Als u voorziet dat er binnenkort dure reparaties of onderhoud nodig zijn, kan het financieel gezien slim zijn de auto voor die tijd te verkopen.
4. Brandstofefficiëntie en milieunormen
Oudere auto’s, vooral die met hoge kilometerstanden, kunnen minder brandstof efficiënt zijn dan nieuwere modellen. Bovendien worden de milieunormen steeds strenger. In sommige steden worden oudere dieselauto’s al geweerd uit het centrum. Als u verwacht dat de bestelauto binnenkort niet meer aan de nieuwste normen zal voldoen, kan het een goed moment zijn om te verkopen en te investeren in een nieuwer, schoner model.
5. De huidige markt
De waarde van de bestelauto is ook afhankelijk van externe factoren zoals de economie en vraag en aanbod in de tweedehands automarkt. Er zijn periodes waarin bestelauto’s in trek zijn, bijvoorbeeld als de bouwsector boomt. Het kan de moeite waard zijn om de marktomstandigheden in de gaten te houden en te verkopen wanneer de vraag naar bestelauto’s hoog is.
6. Bijkomende kosten
Naast de directe verkoopwaarde van de bestelauto, is het ook essentieel om rekening te houden met andere financiële factoren. Denk aan verzekeringskosten, wegenbelasting en financieringskosten. Een oudere auto met een hoge kilometerstand kan hogere verzekeringspremies hebben of niet in aanmerking komen voor bepaalde kortingen.
Combinatie van factoren
Het optimale moment om de bestelauto te verkopen is afhankelijk van een combinatie van factoren, waaronder de kilometerstand, verwachte onderhoudskosten, brandstofefficiëntie, milieunormen en marktomstandigheden. Hoewel er geen vast getal is dat voor elke bestelauto en eigenaar zal gelden, is het raadzaam om bovenstaande overwegingen in gedachten te houden. Door proactief te handelen en de bestelauto te verkopen voordat grote kosten of problemen ontstaan, kunt u mogelijk een hogere verkoopprijs realiseren en uzelf veel hoofdpijn besparen.
Benieuwd naar de waarde van de auto?
Bent u benieuwd naar wat de auto met de huidige kilometerstand oplevert bij een opkoper zoals Koopmijnbus? Vul meteen de gratis kentekencheck in bij Koopmijnbus of neem contact op voor meer informatie. We helpen u graag verder.