Home » Bedrijfswagen kopen: diesel, benzine, hybride of elektrisch?

Bedrijfswagen kopen: diesel, benzine, hybride of elektrisch?

Een nieuwe bedrijfswagen kopen? Wat is dan een handige keuze? Ga je voor een hybride variant, elektrisch? Of blijft een diesel of benzine variant toch voor jou de beste optie? Hieronder meer informatie over de verschillende opties, zodat jij kunt kijken wat voor soort bedrijfsauto het best bij jou en je persoonlijke/zakelijke situatie past.

De beste opties voor een duurzame bedrijfswagen

Steeds meer bedrijven stappen over op duurzamere opties, zoals hybride of elektrische bedrijfswagens. Deels om het milieu te ondersteunen en deels omdat er vanuit de overheid aantrekkelijke subsidies gelden op dit soort auto’s. Denk hierbij aan korting op de bijtelling en de wegenbelasting. Echter gaat de overheid deze subsidies langzaam ook weer afbouwen, waarbij de vraag direct opspeelt of een hybride of elektrische auto hierdoor wel de aantrekkelijkste optie blijft als de fiscale voordelen afnemen.

Waar rekening mee te houden?

Houd daarom altijd rekening met meerdere zaken bij de aanschaf van een bedrijfswagen voordat je je eigen bedrijfsbus verkoopt. Denk hierbij aan: de aanschafwaarde, regels op fiscaal gebied, brandstof/energiekosten, wegenbelasting, subsidies, kosten aan onderhoud en afschrijvingen.

Als voorbeeld van een subsidie die de overheid afschaft, kun je denken aan de BPM-afschaffing voor bedrijfswagens vanaf januari 2025. Dit bedrag wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van je bedrijfswagen. Voor diesel en benzine varianten kan dit een toename in aanschafwaarde van duizenden euro’s betekenen. Hybride en elektrische bedrijfsauto’s betalen nog steeds weinig tot geen BPM. Ook voor bedrijfswagens op grijs kenteken blijft deze ‘korting’ gelden. (is eigenlijk geen korting want bpm heeft er nooit opgezeten. Er moet bij aanschaf van een nieuwe vanaf januari 2025 betaald worden dit kan 20-30 % duurder uitvallen.)

Welke subsidies/fiscale voordelen blijven behouden?

Er blijven een aantal subsidies en fiscale voordelen nog wel behouden. Denk hierbij aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Een deel van de investering in een nieuwe bedrijfswagen kun je hierbij aftrekken van je winst. Ga je voor een hybride of elektrische auto? Dan kan de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) interessant zijn! Bij de MIA mag je een bepaald percentage van je aankoopbedrag aftrekken van je winst, mits je voldoet aan het aanschaffen van een auto op elektriciteit of waterstof. Bij de VAMIL mag je een groot bedrag ineens afschrijven in een boekjaar, zodat je je winst extra kan drukken.

Bijtelling

Ook de bijtelling is iets waar altijd veel over te doen is. De bijtelling betekent simpelweg een percentage van de nieuwwaarde van de auto waar je belasting over dient te betalen. Gebruik je je bedrijfswagen ook privé? Dan dien je bijtelling te gaan betalen. Vaak ligt dit rond de 22%. De korting op de bijtelling voor elektrische/hybride voertuigen ligt rond de 17%, maar de overheid gaat de korting hierop steeds verder afbouwen. Op die manier wordt het iets minder aantrekkelijk om een elektrisch of hybride voertuig aan te schaffen, al kun je nog steeds gebruikmaken van diverse voordelen vanuit de overheid.

De aanschaf van een hybride of elektrische bedrijfswagen biedt dus zeker voordelen, maar zeker bij een elektrische variant moet er ook goed gekeken worden naar de actieradius. Rijd jij veel lange stukken, dan dien je telkens tussendoor je auto op te laden. Dit geldt deels ook voor een hybride variant. Echter is een groot nadeel van een benzine, en vooral een diesel bedrijfswagen dat je door geldende milieuzones in voornamelijk grote steden, de steden niet meer in komt zonder een boete te krijgen als je niet voldoet aan de EURO 5 emissie eisen. Zo zijn er voor elke bedrijfswagen variant voor-en nadelen te bedenken. Bekijk daarom goed wat de beste optie is in jouw situatie voordat je een bedrijfswagen aanschaft.

Gratis kenteken check