Home » Uitgelegd: hoe berekent u de BPM van een bedrijfsauto?

Uitgelegd: hoe berekent u de BPM van een bedrijfsauto?

Benieuwd naar hoe u de BPM van een bedrijfsauto berekent? In dit blogartikel ontdekt u niet alleen hoe u de BPM zelf eenvoudig berekent, maar ook waarom u de BPM – kort voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen – moet weten en of u in aanmerking komt voor vrijstelling. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Meer weten over de BPM van uw bestelauto berekenen of heeft u een vraag? Neem contact op met Koopmijnbus, dé autoriteit op gebied van bestelbussen en bedrijfswagens verkopen.

Vrijstelling van BPM?

Er zijn gevallen waarin u geen BPM hoeft te betalen over uw bedrijfsauto en dus de hoogte van de BPM niet hoeft te weten:

  • U gebruikt de bestelauto als ondernemer en meer dan 10% van de jaarlijks gereden kilometers zijn voor uw onderneming gemaakt;
  • De bedrijfsauto is ouder dan 5 jaar;
  • U gebruikt de bedrijfsauto voor gehandicaptenvervoer;
  • De bedrijfswagen stoot geen CO2 uit (aangifte is nodig, maar betalen niet).

In alle andere gevallen dient u wel de BPM voor uw bedrijfsauto te bepalen en te betalen. Hoe u de BPM van een bedrijfsauto berekent leest u hieronder.

Stap 1: de netto-catalogusprijs bepalen

Voor bestelauto’s berekent de Belastingdienst de BPM over de netto-catalogusprijs. Dit in tegenstelling tot bij personenauto’s, waar uitsluitend wordt gekeken naar de CO2-uitstoot. De netto-catalogusprijs is de catalogusprijs van de bedrijfsauto exclusief BTW (omzetbelasting). De catalogusprijs is de officiële verkoopprijs van de fabrikant of importeur in Nederland. Aangezien deze prijs nog wel eens wil veranderen, geldt de prijs van de datum waarop de bedrijfsauto zijn kenteken krijgt. Bij een tweedehands bedrijfsauto werkt dit anders: hier geldt de catalogusprijs van de dag waarop de auto voor het eerst werd gebruikt.

Let op! Ook extra’s, zoals opties, accessoires of speciale uitvoeringen door de fabrikant, vallen onder de netto-catalogusprijs. Ook hier moet dus BPM over worden betaald. Dit gaat niet op voor de rijklaarmaakkosten, achteraf ingebouwde aanpassingen en aanpassingen voor bedrijfsmatig gebruik aan een bestelauto van het type chassiscabine, zoals een op maat gemaakte laadbak, takelinstallatie of platform voor vervoer van schadeauto’s.

Netto-catalogusprijs: een rekenvoorbeeld

Stel u heeft een bedrijfsauto met een catalogusprijs, dus inclusief BTW, van €34.279. Aangezien deze prijs inclusief BTW is, dient u slechts de BTW (21%) eraf te halen. Dit doet u als volgt:

Netto-catalogusprijs bestelauto: €34.279 / 1,21 = €28.330.

Handig om te weten: in sommige gevallen is de aangegeven catalogusprijs al exclusief BTW. Is dit het geval, dan kunt u deze stap overslaan.

Stap 2: de BPM van uw bedrijfsauto berekenen

Nu in de netto-catalogusprijs heeft kunt u de daadwerkelijke BPM berekenen. De BPM is een percentage van de netto-catalogusprijs, namelijk 37,7%.

BPM berekenen voorbeeld

We gaan verder met het eerder genoemde voorbeeld, namelijk de bedrijfsauto met een netto-catalogusprijs van €28.330. De BPM-berekening voor deze auto ziet er als volgt uit:

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen: €28.330 x 37,7% = €10.680,41

Stap 3: eventuele vermindering of vermeerdering meenemen

Na het berekenen van de BPM aan de hand van het tarief van de Belastingdienst bent u er nog niet. Afhankelijk van de gebruikte brandstof is er namelijk een vermeerdering of vermindering op de BPM van toepassing. Kort gezegd: bedrijfsauto’s zonder dieselmotor krijgen maar liefst €1.283 korting, terwijl mensen mét modellen met dieselmotor €273 extra moeten betalen.

De bedrijfsauto uit het voorbeeld beschikt over een zuinige benzinemotor, waardoor er €1.283 van de BPM af kan worden getrokken:

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen bedrijfswagen: (€28.330 x 37,7%) – €1.283 = €9.397,41

Let op: regeling verandert in de toekomst

Er zijn momenteel plannen om verschillende regelingen omtrent de BPM om te gooien. Zo wordt vanaf 2024 mogelijk de eerder genoemde BPM-vrijstelling voor ondernemers afgebouwd. Omdat deze plannen steeds concreter lijken te worden raden wij u aan dit nauwlettend in de gaten te houden. Bij vragen hierover kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, dan bespreken we het samen.

Conclusie: hoe berekent u de BPM van een bedrijfsauto?

Het berekenen van de BPM van uw bedrijfsauto of bestelwagen is niet zo lastig, mits u weet welke stappen u moet doorlopen. Daarnaast is de kans groot dat u – voor nu – in aanmerking komt voor vrijstelling. In dat geval hoeft u de BPM dus niet te bepalen. Heeft u vragen over het berekenen van deze belasting of kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan zowel telefonisch als via de mail.

Gratis kenteken check